Knæproblemer

Børn og knæproblemer

I B 1908 kender vi kun alt for godt til diverse skader som rammer især børn. Nogle af de mest almindelige problemer er omkring knæ i alderen 12-14 år, hvor smerter omkring knæskallen kan gøre det svært at nyde fodboldspillet.

Desværre hører vi for ofte konservative læger melde ud, at børn skal holde pauser i både 6 og 12 måneder. Dette skal dog ikke afskrække forældre og børn, for det er måske en meget konservativ udmelding.

Det er klart, at de fleste med knæproblemer er på eliteholdene, hvor man ofte går til fodbold både 4 og 5 gange hver uge. Problemerne opstår i voksealderen, hvor man springer, spurter og sparker meget.

Gennemgående vil langt de fleste knæ problemer være enten Slatterknæ (Osgood.Sclatter) eller Springerknæ (Jumbers Knee/Patella tendinopathy).

Forskelle er omkring ca. 5 cm med hensyn til placeringen af smerterne i knæet og begge problemer er typiske sports- og fodboldskader.

Denne video viser meget godt forskellen og det første punkt er Springerknæ og det nederste punkt Slatterknæ:

Den gode nyhed er, at det for for de fleste er et spørgsmål om få måneder, hvor man lider under dette og man kan faktisk gøre noget ved det uden at bede børnene om at skulle dovne hjemme foran computeren.

Besøg vores skadebehandling

Først og fremmest vil vi anbefale, at man besøger B 1908´s skadesbehandling for børn og unge, der er åbent 1-2 gange hver uge og gratis for medlemmer. Her vil vores “fysser” kigge på skaden og komme med videre forslag til behandling, sørge for behandling, henvise til idrætsklinik eller måske egen læge. Vi mener dog, at der er tale om en typisk vokse/sportsskade, så vi vil anbefale idrætsklinik eller specialklinik.

Typisk vil man kunne holde sig i gang under disse skader, dog skal man naturligvis ikke overtræne og lave lige præcis de øvelser, der kan fastholde skaden for længe. Her kan typisk være tale om, at man ikke udfører sparketræning med pågældende ben, hvor skaden findes, at man ikke spurter og lignende. Men en skade betyder ikke, at man absolut ikke kan træne. Træningen skal bare tilpasses.

Alternativ træning

I B 1908 har vi en universitetsuddannet fysisk træner til vores ungdomselitehold. Han vil vide, hvordan man forholder sig til træning under skader. Så man kan godt gå til “FYS” træning uden at være bange for overbelastning. Der bliver tilrettelagt efter præcis hvert barns form og skader.

Men et godt råd kunne også være at gå i svømmehallen og lave intervalsvømning med hhv. ro og fart skiftevis i sin svømning. Typisk opvarmning med ti baner, hvor efter man strækker alle muskler godt ud.

Derefter svømmer man typisk 15 meter brystsvømning på 60 % fart og de sidste 10 meter crawl på fuld fart (25 meters baner), Sådan kan man fortsætte til man ikke kan mere og husk at strække godt ud efter. Man vil bliver overrasket over, hvor god fysisk fom, man kan opnå med denne svømning.

Lille test: Første gang i den lave ende dykker man under vand og svømmer under vand mod den dybe ende. Se hvor langt du kan komme under vandet (ikke springe ud). Prøv senere efter nogle svømmedage eller uger og se, hvor godt din fysik har udviklet sig.

Isbehandling

For begge skader gælder det, at der kan behandles dagligt og efter træninger med isposer. Typisk 15-25 minutter efter de erfaringer, som man gør under behandlingen, Det nemmeste for en fodboldspiller er, at man lægger isposen i en fodboldstrømpe og binder den rundt om benet, så isen sidder på punktet med hævelser/smerter. Is på ikke komme i direkte kontakt med huden. Genbrugsisposer kan købes på apotek og på Internettet. På mange hold har vi disse isposer.

Se denne video om Slatterknæ, hvor også isbehandling bliver foreslået:

Se denne video om Springerknæ, hvor også isbehandling bliver foreslået:

Men først og fremmest, så kig forbi vores skadesbehandling.